Pavel Corutz - ŞCOALA SUCCESULUI

Emisiuna este difuzatã în fiecare sâmbã între orele 15:00 - 17:00
şi în reluare diminicã între orele 20:30 - 22:30, în reţelele
Dolce, RCS-RDS, UPC şi online pe site-ul www.6tv.ro.

Cautã pe acest site

în OK
Mitul naţiunilor
Autor(i): Patrick J. Geary
Anul apariţiei: 2010
Preţ: 15.00 lei
Cartea este în stoc.
Mitul nu înseamnã nici minciunã, nici fals. Mitul este tot o realitate, dar una imaginarã. Când un istoric vorbeşte de mituri, el are în vedere un alt tip de realitate istoricã, în care faptele reale sunt substituite prin imaginile lor, imagini care se constituie în conştiinţa colectivã, în prezentul acestor imagini, sau, cel mai adesea, în viitor.
Autorul evidenţiazã manipularea trecutului, în special a perioadei formãrii popoarelor europene, de cãtre ideologiile naţionaliste din secolele XIX-XX, manipulare care a fost şi este posibilã tocmai fiindcã aceastã perioadã este obscurã şi plinã de chestiuni controversate.
Renaşterea xenofobiei în statele Uniunii Europene este justificatã de unii prin teama reeditãrii marilor migraţii din evul mediu timpuriu. Se uitã însã cã actualele popoare vest-europene sunt urmaşele acelor migratori. Pe de altã parte, nici legitimarea stãpânirii unor teritorii nu se poate face prin apelul la istoria medievalã, deoarece argumentele sunt adesea ambigue, dând "dreptate" ambelor pãrţi implicate în conflicte (cel mai bun exemplu este Kosovo, unde atât albanezii, cât şi sârbii apeleazã la istoria anticã şi medievalã pentru a-şi susţine drepturile, cu argumente la fel de convingãtoare în aparenã).
- dr. Alexandru Madgearu, istoric

De acelaşi autor / Din aceeaşi categorie
="Academia="Istoria="Merovingienii.="Istoria="Naşterea

Copyright © 2009, SOMALI Trans Cart - Toate drepturile rezervate. Contactaţi-ne pentru orice problemã de naturã tehnicã.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
INFO CONSUMATOR 0800.080.999