Pavel Corutz - ŞCOALA SUCCESULUI

Emisiuna este difuzatã în fiecare sâmbã între orele 15:00 - 17:00
şi în reluare diminicã între orele 20:30 - 22:30, în reţelele
Dolce, RCS-RDS, UPC şi online pe site-ul www.6tv.ro.

Cautã pe acest site

în OK
Pagini alese
Autor(i): Barbu Ştefănescu Delavrancea
Anul apariţiei: 2010
Preţ: 7.00 lei
Cartea este în stoc.

"Cel mai stralucit orator al Romaniei contemporane, cum il numea Titu Maiorescu, romantic visator si fantast prin structura, receptind realismul si naturalismul, pasionat de pictura si de folclorul national Barbu Stefanescu Delavrancea a contribuit, prin scrierile sale, la dezvoltarea nuvelisticii si dramaturgiei romanesti.
Proza lui Delavrancea este diversa, atit sub aspectul tematic, cit si tipologic. Ea cuprinde povestiri, cum sint cele din ciclul Odinioara, in care se nareaza, cu talent, intimplari din trecut sau se prelucreaza motive folclorice; schite ca Bunicul si Bunica Sorcova, De azi si de demult, in care se evoca, sentimental-idilic, scene din copilarie si in care scriitorul arata o anumita virtuozitate in utilizarea dialogului.
Nuvelele lui Delavrancea ar putea fi grupate in trei categorii, avind in vedere motivele literare si modalitatile artistice.
Prima ar cuprinde nuvele precum Sultanica (opera de debut), inspirata din viata satului. A doua categorie s-ar referi la nuvelele care infatiseaza diformitati fizice si morale, tratate intr-o maniera naturalista. Sunt nuvelele: Zobie, Mitologul, Trubadurul. A treia categorie o reprezinta nuvelele care surprind efectele negative ale unor racile sociale, in mod realist, cu o atitudine critica implicata, cum se constata in Parazitii, Bursierul, Hagi-Tudose.
Delavrancea ocupa un loc de seama in dramaturgia nationala prin dramele Apus de soare (1909), Viforul (1910) si Luceafarul (1911) strabatute de un puternic suflu romantic."


De acelaşi autor / Din aceeaşi categorie
="Teatru"="Heidi"="Basme"="Tot="Şase

Copyright © 2009, SOMALI Trans Cart - Toate drepturile rezervate. Contactaţi-ne pentru orice problemã de naturã tehnicã.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
INFO CONSUMATOR 0800.080.999